fbpx

Sikkerhet på veien — vedlikehold av bremser

Når det kommer til sikkerhet på veien, er bremsene på bilen en av de aller viktigste sjekkpunktene. En grundig sjekk av bilens bremser er del av en helhetlig vurdering, som ser på den samlede vurderingen av alle funksjoner og komponenter. Bremsevæske, for eksempel, bør skiftes hvert andre år. Bremsesystemet inkluderer blant annet bremseskiver, bremsepumper, ABS-systemer, bremseklosser, bremsecalipere og andre komponenter. Hver bilprodusent har sine spesifikasjoner og sjekklister, som bilverkstedet skal kjenne til og følge.

Hva med elbilen?

Det er mindre bruk av bremser for elbil enn det er for en fossilbil. Dette er på grunn av elbilens regenerering, som betyr at elbilen bremser samtidig som det gis strøm til batteriet. Elbiler er ekstra utsatt for rust, ettersom bremsene ikke brukes like ofte og gjerne i forsiktige, kontrollerte forhold. Spesielt i vintersesongen, med salting av veier, er det viktig å bruke bremsene, gjerne ved å bremse ekstra hardt iblant under kontrollerte forhold. Dette kan motvirke rustdannelse. Pass også på å spyle bremseskivene godt når du vasker bilen, for å skylle bort veisalt og skitt.

Kjenn bilen din

Dårlige og slitte bremser er gjerne et resultat av slitasje og rust, og bremsekomponenter må byttes ut med jevne mellomrom. Hyppighet avhenger blant annet av kjørestil og sjåfør. Og eksempelvis må bremseklosser som regel skiftes oftere enn bremseskiver. Dette kan du også sjekke selv – er det 3mm eller mindre igjen er det på tide å skifte bremseklosser. En varsellampe er et sikkert tegn på at bilen din trenger en sjekk. Det er også fordelaktig å følge bilens serviceskjema, og å ta eventuelle ulyder og andre tegn på alvor.

Ski Karosseri og Autoservice AS kan bil, og vet hva som skal kontrolleres og sjekkes for å sørge for at bilen din er trygg på veien. Vi er ditt lokale bilverksted (Ski og omegn)!